Nakijkmodel

  1. C
  2. Eolische Afzetting
  3. C, Gebruikte kaart: Blz. 44&45
  4. A
  5. Kleisteen
  6. Mergel is hetzelfde ontstaan als kalk. Het ontstaan doordat vroeger op de bodem van de zee alle dode diertjes met een kalkskelet werden afgezet. Deze werden bedekt met lagen zand en klei. Hierdoor ontstond er een grote druk op de skeletten ( die bestaan uit kalk ) waardoor er mergel/kalksteen kon ontstaan.
  7. Valkenburg aan de Geul, Sibbergroeve, Zonneberg in de Sint Pietersberg, Jezuïetenberg in de Cannerberg, etc.
  8. C, Gebruikte kaart: Blz. 35&43
  9. Na de ijstijden begon het landijs met smelten en werd het water afgevoerd door rivieren. Deze rivieren sneden in het landschap van Limburg ( erosie ) waardoor er rivierterrassen ontstonden. Dit proces werd nog eens versterkt doordat het landschap van Limburg steeg door tektonische opheffing. De rivierterrassen in Limburg zien wij nu als het heuvelachtige landschap.
  10. 10.  –
  11. 11.  Kwartair: 3,5&6, Krijt: 7 & Carboon: 1
  12. 12.  –
  13. 13.  Weghalen van de graften en houtwallen, Ontbossing,  ploegen ( Machines werken minder via hoogtelijnen ) en Planten van gewassen die slecht water vasthouden.
  14. 14.  A      Tussen de 50 & 70%. Gebruikte kaart: 52D.

 B      De droogteschade wordt veroorzaakt doordat er minder water binnenkomt dan er wordt weggehaald. Kaart 53A laat zien dat er in Limburg een heleboel grondwater wordt gewonnen voor de drinkwaterindustrie. Dit kan dus een oorzaak zijn van de droogteschade.

  1. 15.  –
  2. 16.  Mergel
  3. 17.  Tertiaire Klei
  4. 18.  Karst is een verschijnsel waarbij door middel van een warm en vochtig klimaat kalk wordt opgelost. Hierdoor zakt kalk weg in de ondergrond en ontstaan er ruimtes onder de grond die zich kunnen uiten als dolines en orgelpijpen.
  5. 19.  C, Gebruikte kaart: 46A
  6. 20.  B&C, Kalk ontstaat uit de skeletten van organismen in de zee.