3. Het ontstaan van het Landschap
Het landschap in Nederland is in het algemeen vrij vlak. Limburg is daarop een grote uitzondering. Iedereen die in Limburg is geweest zal wel het heuvelachtige landschap zijn opgevallen. De hoogste punten van Nederland zijn allemaal te vinden in Limburg. Bijvoorbeeld het Vaalserberg. Maar waarom verschilt het landschap van Limburg zo erg met dat van de rest van Nederland? Het antwoord ligt in het ontstaan van Limburg.
Het landschap van Limburg is ontstaan tijdens het Pleistoceen ( een geologisch tijdvak tussen de 2,6 miljoen en 11,6 miljoen jaar geleden ). Dit tijdvak is gekenmerkt door afwisselende periodes van extreme kou ( IJstijden ) en warme periodes ( Interglacialen of tussenijstijden ). Door deze afwisseling in combinatie met het stijgende landschap zelf, is het Limburgse landschap ontstaan. Tijdens verschillende ijstijden was Nederland bedekt met landijs. Na zo’n ijstijd begon het ijs te smelten en ontstonden er rivieren. Deze rivieren sneden zich een weg in het landschap. In combinatie met het stijgende landschap van Limburg zelf konden de rivieren zich nog dieper insnijden. In het volgende filmpje wordt het proces heel duidelijk uitgelegd.
Zie filmpje: http://www.11134.08ds.thinkquest.nl/index.php?id=28
Tijdens de laatste ijstijd ( het Weichselien ) was Nederland niet bedekt met landijs. Dat nam niet weg dat het heel koud was. Hierdoor konden geen planten in Nederland groeien. Het wind had daardoor vrijspel, omdat het niet door de bomen werd tegengehouden. Hierdoor kon löss zich makkelijk verplaatsen tot en met Limburg. Het uitgesneden landschap van Limburg werd zo bedekt met löss.
Maak jouw eigen website met JouwWeb